Øm Kloster Museum
Munkevej 8, Emborg
8680 Ry
Tlf. 8689 8194
E-mail: klm@ecomuseum.dkSærudstillinger 2002

 

Brødrenes Bogskab – særudstilling om den middelalderlige bogkultur på Øm Kloster Museum

I en ny særudstilling på Øm Kloster Museum, bliver den besøgende præsenteret for en række spændende vidnesbyrd om middelalderens bogkultur i Europa og på Øm Kloster. Udstillingen åbnes lørdag den 1. juni kl. 16 med deltagelse af formanden for Kultur- og Voksenudvalget i Ry Kommune Mie Bergmann og er åben indtil 20. oktober.

Fra Øm Kloster er bevaret et helt unikt materiale, der belyser mange aspekter af den middelalderlige bogkultur. Et emne som interesserer mange mennesker i dag, hvor tekster ofte består af små flimrende tegn på en computerskærm.

BogØm klosterkrøniken er bevis på bogproduktion på stedet og de mange fund af bogspænder og bogbeslag tyder på, at munkene selv har indbundet og repareret bøger.Desuden findes en optegnelse fra reformationen over klosterets bogbestand. På baggrund af disse unikke kilder gives via udstillede genstande og oplysende plancher et indblik i hvilke bøger munkene havde til deres rådighed, hvordan bøgerne blev fremstillet og hvilken betydning bøger havde for klosteret og middelalderens samfund generelt.

Bogproduktion er nået langt siden munkene i Øm nedfældede deres historie med pen og blæk på sider af pergament. Opfindelsen af bogtrykkunsten i midten af 1400-tallet betød en revolution af holdningen til bøger og viden, idet langt flere mennesker nu havde råd til at eje en bog. Trods den store udvikling er selve bogens form, en stak foldede sider lagt indeni hinanden og fæstnet i ryggen, uændret fra kodexformen afløste bogrullen i de første århundreder efter Kristus og til i dag.

Alligevel spores nu forandringer i vores måde at overlevere tekster på. Computeren og Internettet er mindst lige så store revolutioner som trykpressen var det, og vil uden tvivl påvirke vores opfattelse af det skrevne ord. Med udstillingen "Brødrenes Bogskab" ønsker Øm Kloster Museum, at belyse aspekter af bogproduktion i en tid, hvor det kunne tage år at fremstille en bog, og hvor det skrevne ord var forbeholdt de få.

 

Middelalderens mad og drikke

Øm Kloster Museums første særudstilling i 2002 sætter fokus på middelalderens mad og drikke. Med fund, relevante genstande, plancher og billeder belyses den middelalderlige madkultur. Hvad spiste og drak danskerne i den katolske middelalder? Havde vores forfædre i perioden fra ca. 1000 til 1550 særlige spisevaner, og kan vi stadig finde spor af disse i nutiden? Disse spørgsmål og mange flere vil udstillingen forsøge at besvare.

For at kunne besvare disse spørgsmål må vi på en rejse tilbage i tiden til en epoke uden køleskab, elkomfur eller foodprocessor. Danmark var på dette tidspunkt et landbrugsland med en såkaldt fadeburshusholdning, hvor man levede af egne produkter fra gårdene. Vi må stole på kogebøger, regnskaber og inventarlister fra middelalderen samt på arkæologiske fund og billeder i form af kalkmalerier fra de mange middelalderlige danske kirker. En af de mest unikke inventarlister blev nedskrevet på Øm kloster i 1554, og de opskrifter på middelaldermad, som man kan finde i udstillingen, kunne alle være lavet ud fra munkenes forråd på Øm.

De mange arkæologiske fund bl.a. fra klostre kan også være med til at belyse middelalderens madkultur. Madrester i potter og pander, knogler fra dyr, keramik og lertøj er gode kilder, men bedst er de menneskelige ekskrementer også kaldet fækalier. Ved udgravninger af rester fra toiletter findes en mænge vidnesbyrd om den mad middelalderens mennesker indtog.

På en tid uden sodavand, saftevand, te eller kaffe var øl den mest udbredte drik. Ingen mennesker ved deres sansers fulde brug ville drømme om at drikke vand i middelalderen. Vandet blev ved ølbrygning kogt, og dermed blev bakterier slået ihjel. Da maden var særdeles salt eller tørret, og da langt de fleste personer havde hårdt fysisk arbejde i landbruget, drak man ca. fire liter øl om dagen. Dette kvantum blev langsom forøget indtil Christian IV’s tid, hvor alle ung som gammel drak ca. seks liter om dagen. Naturligvis var det meste hjemmebrygget øl som svendeøl eller udspiseøl, hvilket havde meget lavt alkohol indhold. ølbrygning var svært og de kvinder, som var gode bryggere, blev der derfor ofte set skævt til. Man mente at de måtte havde fået hjælp fra djævelen til det gode bryg.

Udstillingen er en vandreudstilling produceret af Øm Kloster Museum bl.a. med støtte fra Århus Amts Museumråd og Søhøjlandets Økomuseum. For de besøgende turister er der tekster på engelsk.

Udstillingen sluttede 31. maj.

 

 

Information | Arrangementer | Faste udstillinger | Særudstillinger
Forskning | Brochurer | Links | Besøgssteder | English