Øm Kloster Museum
Munkevej 8, Emborg, 8680 Ry
Tlf. 8689 8194

E-mail: klm@ecomuseum.dk

LUK VINDUE

Udskrevet den


Ord og skrift

Skriftsproget var et vigtigt aspekt i klostrets arbejde for at udbrede det kristne budskab. Desuden var bogproduktion en af de vigtigste virksomheder i klostret.

Et af de mest betydningsfulde rum på klostret var biblioteket. Her opbevarede munkene de særdeles værdifulde bøger og manuskripter, som de brugte til videnskabelige studier. Inventariet fra 1554 indeholder den eneste bogliste fra et dansk kloster vi kender og beskriver hvilke bøger, munkene i Øm Kloster havde til deres rådighed. I 1554 var der 346 bøger og manuskripter i biblioteket. Et antal der i dag ikke virker stort, men som på den tid var et af Jyllands største biblioteker.

Bøgerne, der blev produceret i klostret, kunne være forsynet med beslag for at pryde og beskytte den værdifulde bog. Det viste bogbeslag er af messing og har holdt en læderstrop. Beslaget er prydet med små indsnit i siderne.

Pergament var for kostbart til daglig brug i middelalderen, derfor har munkene også anvendt vokstavler. Vokstavlerne var små plader af træ med en fordybning til et lag voks, hvori man kunne skrive med en stylos – et skriveredskab.