Øm Kloster Museum
Munkevej 8, Emborg, 8680 Ry
Tlf. 8689 8194

E-mail: klm@ecomuseum.dk
LUK VINDUE

Udskrevet den


Dagligliv

Det er sjældent, at dagliglivet bliver beskrevet med ord. Derfor er de mange smågenstande vigtige, da de afspejler spændende og til tider overraskende sider af dagliglivet i middelalderens klostre.

De fleste fund fra klostrenes dagligliv relaterer sig til mad: spiseredskaber, service.

I klostret levede de cirka 30 munke efter en ganske særlig kostplan idet både madens mål og indhold blev reguleret. I Benedikts munkeregel beskrives, hvordan det ved dagens første måltid må være nok med to varme retter. Hertil skal munkene spise et pund brød, og det pointeres at med undtagelse af de meget svage og syge skal alle fuldstændig afholde sig fra nydelse af kød fra firbenede dyr. Derfor blev der spist fjerkræ og især meget fisk i klostrene.

At livet på Øm Kloster ikke kun var alvor vidner fund af terninger og brikker om.

Leg og spil var ikke kun forbeholdt børn - men kunne være en adspredelse i hverdagen for både voksne, børn og sandsynligvis også munke.

En stor mængde låse og nøgler er blevet fundet på Øm Kloster.
Dette er overraskende, da munkene skulle leve i fattigdom og ikke måtte eje private ting.
Den eneste, der havde brug for en nøgle, var kældermesteren. Han havde ansvaret for forrådet i kælderen, hvilket var et betroet og vigtigt erhverv.

En anden overraskende genstandsgruppe er våben. Udstillingen rummer både sværd, dolke og armbrøstpile. Klostrene burde være fredelige samfund men i perioder af middelalderen var der udbredt vold, og det spores altså også i klostrene.