Øm Kloster Museum
Munkevej 8, Emborg
8680 Ry
Tlf. 8689 8194
E-mail: klm@ecomuseum.dk


 

Øm Kloster Museum præsenterer den 18. og 19. august 2001 et særarrangement med titlen

Øl på Øm -

mere om mad og øl i middelalderen

 

Øm Kloster Museum gentager succesen fra sidste år og inviterer børn og voksne til arrangement med fokus på middelalderens mad og øl.

Sikarret    På museets område er der opstillet boder, der serverer og giver smagsprøver på belgisk trappistøl og håndbrygget øl.

Andre boder sælger brændevin og kryddersnapse samt viser, hvordan man destillerer øl på en kopi af et destillationsapparat fra middelalderen.

Der vil desuden blive brygget og tappet øl, sideløbende med at råvarer, maltning og brygprocessen vises med udgangspunkt i Ceres og Håndbryggerlavet af 1970.

Museet tilbyder gæsterne at fange deres egen fisk frisk fra fad. Der kan fanges fisk i bassin, og man kan efter lyst selv prøve at flå dem og grille dem.

Øm Kloster Museum sælger desuden flere af middelalderens mest populære retter som helstegt lam, grillede kyllinger, krydret med middelalderens krydderier som hvidløg, peber og timian og ikke mindst silderetter. Alle retter serveres med brød og salat med urter fra museets klosterhave.

Til ganerne er der udskænkning af håndbrygget og almindelig øl, vin og sodavand.

For børn er der middelalderlege, værksteder og brødbagning    Børneaktiviteter

I den permanente udstilling vises en særudstilling om mad og medicin i middelalderen.

Der bliver løbende holdt rundvisninger i ruinparken og fortalt om klosterlivet på Øm Kloster.

Museet har åbent fra kl. 10 til kl. 20 begge dage. Entré: 30,- for voksne, 12,- for børn og 18,- for selskaber over 10 personer.

Kørselsvejledning:

Øm Kloster Museum er beliggende mindre end 10 km fra Motorvej E45, og kun ca. 35 km. fra Århus, Jyllands hovedstad.

Fra motorvejen vælges afkørsel 52 i retning mod Ry ad vej nr. 445. Efter ca. 1,5 km. drejes til venstre efter Alken og Boes. Herefter følges vejen igennem Alken og Boes til Emborg, hvor museet er beliggende på venstre side af vejen.

Museet er beliggende 5 km. syd for Ry. Fra Ry køres først ad Klostervej mod Emborg og siden drejes til højre ad Emborgvej til Emborg.

Togforbindelse: se DSB
Busforbindelse: Silkeborg-Ry-Skanderborg

 

Program:

     
Lørdag den 18. august
10.00 Museet åbnes af Rys borgmester Ib Madsen.
Gratis Abbed dram til de 50 første
10.30-18.00 Byggen og humlen høstes, og øllet brygges.
Middelaldermunken høster den seks-radet byg og museets egen humle. Vi brygger derefter øl på middelalderlig vis ved Brygmester Niels Buchwald fra Ceres.

Demonstrering af middelalderens konservering af madvarer.
Forskellige fisk, bl.a. heltling, bliver røget og saltet. Museumsinspektør Jochen Meyer fra Ferskvandsmuseet giver smagsprøver på de saltede og røgede fisk.

11.00 Rundvisning i ruinparken.
11.00-18.00 Middelalderlege, brødbagning, værksteder for børn.

Nyd smagsprøver på nybrygget øl
Der kan købes og smages på håndbrygget øl, Hansa øl fra Kiel og belgisk trappist øl.

11.30 Fang fisk frisk fra fad og steg dem sagte.
Der kan fanges fisk i store bassiner, og man kan efter lyst selv prøve at flå dem med hjælp fra Broder Martin.
Fiskene grilles derefter og kan nydes sammen med salat, middelalderbrød i form af Veggen og godt øl.
12.00 Rundvisning i ruinparken.
13.00 Servering af helstegt lam, krydrede kyllinger, middelalderbrød i form af Veggen og salat med urter fra klosterhaven.
Alt i sild – friske sild og saltede sild
13.30-18.00 Bliv betaget af brændevinen.
Smag på brændevin, destilleret på kopi af Nordeuropas eneste middelalderlige destillationsapparat.
14.00 Rundvisning i ruinparken.
16.00 Præsentation af ny hjemmeside for
Gl.Rye Mølle- og Træskomuseum & Øm Kloster Museum
ved Ann-Lene Langkjær & museumsinspektør Bo Gregersen.

Hjemmesiden indvies af udvalgsformand Peder Porse, Ry Kommune.

Hjemmesiden er udviklet i samarbejde med Søhøjlandets Økomuseum.

17.00 Rundvisning i ruinparken.
17.30 Fang fisk frisk fra fad og steg dem sagte.
18.00 Servering af helstegt lam, krydrede kyllinger, middelalderbrød i form af Veggen og salat med urter fra klosterhaven.
19.00 Rundvisning i ruinparken.
20.00 Museet lukker for aftenen.
     
Søndag den 19. august
10.00 Museet åbner med gratis abbeddram til de 50 første
10.30 Rundvisning i ruinparken.
10.30-16.00 Demonstrering af middelalderens konservering af madvarer
Forskellige fisk, bl.a. heltling, bliver røget og saltet. Museumsinspektør Jochen Meyer fra Ferskvandsmuseet giver smagsprøver på de saltede og røgede fisk.

Ølbrygning
Vi brygger øl på middelalderlig vis ved Brygmester Niels Buchwald fra Ceres.

11.00-18.00 Middelalderlege, brødbagning, værksteder for børn.

Nyd nybrygget øl.
Der kan købes og smages på håndbrygget øl, Hansa øl fra Kiel og belgisk trappist øl.

11.30 Fang fisk frisk fra fad og steg dem sagte
Der kan fanges fisk i store bassiner, og man kan efter lyst selv prøve at flå dem med hjælp fra Broder Martin. Fiskene grilles derefter og kan nydes sammen med salat, brød i form af Veggen og godt øl.
11.30-18.00 Bliv betaget af brændevinen.
Smag på brændevin, destilleret på kopi af Nordeuropas eneste middelalderlige destillationsapparat.
12.00 Servering af helstegt lam, krydrede kyllinger, middelalderbrød i form af Veggen og salat med urter fra klosterhaven.
Alt i sild – friske sild og salte sild
13.00 Rundvisning i ruinparken
14.00 Byggen og humlen høstes, og øllen brygges
Munken høster museets eget byg og humle.
Vi brygger derefter øl på middelalderlig vis ved Brygmester Niels Buchwald fra Ceres.
16.00 Rundvisning i ruinparken
17.30 Fang fisk frisk fra fad og steg dem sagte.
18.00 Servering af helstegt lam, krydrede kyllinger, middelalderbrød i form af Veggen og salat med urter fra klosterhaven.
20.00 Museet lukker for denne gang.
På gensyn i år 2002.
 
Entré pr. person:
Voksne    kr. 30,00
Børn (7-10 år)    kr. 12,00
Grupper (10 pers.)    kr. 18,00
 

ØM KLOSTER MUSEUM byder alle velkommen

Museet kan kontaktes for yderlige oplysninger på
Tel.: 86 89 81 94 eller på e-mail: bo_gregersen@yahoo

Til toppen af siden

 

Information | Arrangementer | Faste udstillinger | Særudstillinger
Forskning | Brochurer | Links | Besøgssteder | English