FORSIDE TURISTINFORMATION KORT SØG SIDSTE NYT

     

Øm Kloster Museum
Munkevej 8, Emborg, 8680 Ry
Tlf. 8689 8194 eller 2616 8194
E-mail: cara.insula@ecomuseum.dk


RUNDVISNINGER | EKSEMPLER PÅ MIDDELALDEROPSKRIFTER

UNDERVISNINGSMATERIALER | FORMIDLINGSTILBUD TIL SKOLEKLASSER


     
Aktivitetskalender

AUGUST 2003

Fredag

8/8

14.00
Præsentation af ”Øm Kloster – Kapitler af et middelalderligt cistercienserklosters historie”, redigeret af museums-inspektør Bo Gregersen og bestyrelsesformand Carsten S. Jensen. Bogen indeholder artikler af Jesper Boldsen, Mette Birkedal Bruun, James France, Susanne Gram, Bo Gregersen, Carsten S. Jensen, Hans Krongaard Kristensen, Alice Madsen, Brian Patrick McGuire, Lene Mollerup, Tore Nyberg, Helle Reinholdt, Lene Warner
Bogens efterskrift er skrevet af fhv. professor og rigsantikvar Olaf Olsen Læs mere
Lørdag

9/8

  Påbegyndelse af rekonstruktionen af 1400-tals ovn fra Øm Kloster. Museets besøgende kan følge med i byggeriet af ovnen samt ikke mindst brændingerne.
Keramikbrændingen og brødbagningen foregår under Øl på Øm.
Lørdag
Søndag

16/8
17/8

10-19
10-17
"ØL PÅ ØM 2003 - musikalske oplevelser".
Søndag

31/8

13.00 Besøg på klostertomterne ved Tvilum og Alling ved museumsinspektør Bo Gregersen.
Besøg ved augustinerklostret Tvilum, hvor kirken endnu er bevaret. Der har været foretaget udgravninger ved klostret og klosterkirken. Herefter i egne biler til Alling kloster og klostertomten, der har ligget på bredden af Allingå. Der er gratis deltagelse. Sted: Tvilum Kloster - herefter i egne biler til Alling klostertomt.
SEPTEMBER 2003
Søndag 14/9 13.00 Pilgrimsvandring fra Øm Kloster Museum til Skt. Sørens Kilde & Skt. Sørens Kirke i Gl. Rye ved formidlingsinspektør Marie Krogh & stud.mag. Lars Pagh.
Onsdag 24/9 19.30 "De stærke kvinder". Et foredrag om middelalderens tavse kvinder ved formidlingsinspektør Marie Krogh.
OKTOBER 2003
Mandag-søndag 13/10-
19/10
10.00-16.00   Aktiviteter & rundvisninger for børn og voksne i efterårsferien. Se dagspressen
Mandag 20/10   Museet lukker for vinteren. På gensyn i 2004.
Fredag 31/10   Øm Klosters Venners 10 års jubilæum.

Til toppen af siden

 

Gratis rundvisning i ruinparken og i museet:
Planlagte rundvisninger i 2003
Søndag 22/6 kl. 13.00 & 15.00
Søndag 29/6 kl. 13.00 & 15.00
Søndag 6/7 kl. 13.00 & 15.00
Søndag 13/7 kl. 13.00 & 15.00
Søndag 20/7 13.00 & 15.00
Søndag 27/7 13.00 & 15.00
Søndag 3/8 kl. 13.00 & 15.00


Til toppen af siden

   

Rundvisninger for grupper og skoleklasser

Øm Kloster Museums kvalificerede personale tilbyder museets gæster en række særlig tilrettelagte arrangementer omkring klosterets spændende historie og de helt enestående samlinger, der befinder sig på museet. Samtidig er der mulighed for rundvisning i museets skiftende særudstilling for f.eks. Middelalderens mennesker – fra undfangelse til død, som vises i 2003. Det er også muligt at opleve Øm Kloster Museum i aftentimerne. Bestil en særlig aftenrundvisning og oplev den højtidelige stemning i klosterruinerne ved skumringstid og føl historiens vingesus.
Øm Kloster Museum kan endvidere tilbyde et spændende indblik i munkelivet, når rundviseren iført munkedragt fortæller om munkenes dagligliv, livsopfattelse og tro. Hvordan levede middelalderens munke? Hvad spiste og hvad drak de? Hvordan formede dagen sig, og kunne de overholde de mange regler og forbud?
Rundvisningerne kan efter aftale tilrettelægges i forhold til temaer, som gæsterne har særlig interesse i.

Prisen for disse rundvisninger er i 2003 ændret, således at den i museet åbningstid er 350,00 kr., mens der pålægges et tillæg på 200,00 kr. ved rundvisninger udenfor alm. åbningstid. Hertil komme alm. entré, hvor der ydes en rabat ved grupper på mere end ti personer, på 10 kr. fratrukket den almindelige pris på 35 kr.
Bestilling foregår på telefon 86 89 81 94 eller email: cara.insula@ecomuseum.dk
  Model af klosteranlægget på Øm

For at være sikker på ledige guides bedes rundvisninger og skoletilbud bestilles mindst en måned før afholdelsen af arrangementet. Man er dog velkommen til at kontakte museet med mindre frist, men da kan der ikke garanteres, at der er ledige omvisere.

 
Til skoleklasser tilbydes flere forskellige forløb bl.a. Munkeliv på Øm Kloster. Ved dette formidlingstilbud vil en af klostrets middelaldermunke fortælle levende om sin dagligdag, livsopfattelse og tro. Eleverne bliver iklædt rekonstruktioner af middelalderens munkedragter og bliver med ét sat 700 år tilbage i tiden. Eleverne optages i klostret, og de får herefter en rundvisning i deres fremtidige bolig og får fortalt om deres dagligdag på netop det sted, hvor munkene levede for mere end 500 år siden.      Børn i munkedragter
Dette formidlingstilbud er rettet mod folkeskolens 3.-6. klassetrin. Undervisningen kan med fordel indgå i kristendoms- og historieundervisning og er særlig velegnet for konfirmandhold. 
 
Et af de andre undervisningstilbud er et kig indenfor i munkenes scriptorium eller skriveskue. I det meste af middelalderen skrev man på pergament med fjerpenne og blæk.
Munkene på Øm Kloster mestrede kunsten at illuminere/farvelægge bøger og ikke mindst at kommunikere på skrift. Munkene opfattede skrivestuen - kaldet scriptoriet- og biblioteket som nogle af de vigtigste rum i klostret.
  Bog fra Øm Kloster
Eleverne tilbydes undervisning i at eftergøre middelalderens håndskrifter med fjer- eller rørpen og blæk. Skoletilbud koster 250,00 kr. plus alm. takst, som er 10 kr. per. elev.  
 

 

Fernisering af kunstudstilling på Øm Kloster Museum

Store Bededag fredag den 16. maj åbner Øm Kloster Museum traditionen tro en kunstudstilling med værker af lokale kunstnere. Kirsten Justesen udstiller sine akvarelbilleder. Om sine billeder siger hun: ”jeg har altid tegnet og malet og har stor nysgerrighed for, hvad jeg ser på min vej. Nogle af udtrykkende omsætter jeg så til oliemaleri eller akvarel”.
Aase Obel viser sin keramiske rakubrændte skulpturer og fade, der bl.a. er inspireret af Øm Klosters historie.
Anders Beck-Rasmussen har ligeledes ladet sig inspirere af klostret i form af det levende lys og det til tider lyse, men også barske liv, der helt sikkert har været på Øm Kloster i middelalderen.
Der er fernisering kl. 11.00 i kirkehuset på Øm Kloster Museum med underholdning af den klassiske trio ”Timean”, som vil spille musik af bl.a. Mozart og Pigaglia.
Udstillingen kan ses indtil den 1. juli.
 


"Urternes magi og munkenes hospital"

Torsdag den 19. juni 2003 giver Øm Kloster Museum dig mulighed for at smage på munkenes urter og høre om middelaldermunkenes hospital og de traditioner, der knytter sig til lægeplanterne. Få også gode råd om at holde liv i den gamle krydderurte- og staudehave, og om hvordan den præsenterer sig smukkest.

Vi kan takke munkene for et stort udvalg af de planter, som i dag kaldes for krydderurter og bruges i den daglige madlavning såsom rosmarin, salvie, estragon og timian. Vi ved, at munkene har medbragt stiklinge og frø med til Danmark fra klostrene i Sydeuropa. Man kan næsten sige: Intet kloster uden en krydderhave! I middelalderen blev krydderurterne opfattet som lægeplanter, der kunne helbrede, lindre eller forebygge skavanker. Munkene var de første til at have en organiseret sygepleje, og behandlingerne er i høj grad en historie om urter. Munkene brugte læresætningen: “Dit lægemiddel skal være dit fødemiddel, og dit fødemiddel skal være dit lægemiddel”.

Da videnskaben for alvor slog folketroen og den gamle viden fra middelalderen af banen i begyndelsen af det 20. århundrede mistede mange også troen på, hvad krydderurterne kan gøre for vores helbred. Men denne aften vil formidlingsinspektør Marie Krogh igen formidle den gamle viden om krydderurternes virkning og krydrer den med anekdoter og overtro.

Planterne fra den gamle klosterhave kan også bruges i moderne haver. Tendensen lige nu er den romantiske, lidt gammeldags have, som samtidig ikke er for tidskrævende. Netop i Øm Kloster Museums klosterhave findes nogle af de planter, som lige nu er eftertragtede og ikke helt almindelige. Museumsgartner og havearkitekt Jytte Bradley vil give gode råd om, hvordan planterne fra klosterhaven kan bruges i nutidens haver. Struktur, materialer og farver spiller her en stor rolle i sammensætningen af planterne i tidssvarende staudebede.

Arrangementet foregår på Øm Kloster Museum kl. 19.30. Varighed ca. 1½ time .
Pris for arrangementet er 35 kr. for voksne og 15 kr. for børn. Der er samtidig adgang til museets udstillinger. Husk praktisk fodtøj!

Venlig hilsen Øm Kloster Museum

Jytte Bradley og Marie Krogh


 << TILBAGE

Udskriv denne side

Til toppen af siden

 

Skanderborg Museum | Gl.Rye Mølle | Ferskvandsmuseet | Klostermølle