FORSIDEN ENGLISH SPONSORER LINKS FORMIDLINGSENHED RY

 Søhøjlandets Økomuseum

 

Genvisit i Casole d´Elsa har fundet sted

En gruppe fra Ry tog i dagene den 2.-6. november til den Toscanske by Casole i dalen Val d´Elsa. Formålet med besøget var at etablere et samarbejde, som kan knytte Ry-området og den Toscanske by lidt tættere sammen – både kulturelt, sportsligt og kommercielt.

Det blev en spændende og begivenhedsrig tur, som delegationen fra Ry fik afviklet i Toscana. Folkene fra Casole havde udarbejdet et program, som gjorde de forholdsvis få døgn til en effektiv oplevelse af natur og kultur i Casole – endda med oplevelser, som det vil være svært for den almindelige turist at få.

 
Ankomst

Umiddelbart efter ankomsten til Casole blev Ry-gruppen indkvarteret i Borgo al Cerro. Alle overnatninger foregik i denne tidligere landbrugsejendom neden for byen. Ejendommen er totalt restaureret og indrettet med restaurant og ferielejligheder. Den efterfølgende modtagelse i Casole var meget flot med bespisning i kommunens kantine, en af byens gamle bygninger fra 1600-tallet med højt til loftet og originale malerier af våbenskjolde m.v. Her fik delegationen fra Ry lejlighed til at hilse på embedsmænd og politikere bl.a. flere af de italienere, som var i Ry i september.

 
Første dag
Det første dagsprogram bød på museumsbesøg i nabobyen Colle Val d´Elsa, hvor en omfattende glas- og krystalproduktion har fundet sted i mange hundrede år. Udstillingen af glas var meget smukt indrettet i et underjordisk museum, finansieret af kommunen. Derpå var der udflugt til et af de store skovområder, som omgiver Casole Kommune. De Toscanske skove er meget anderledes end vore egne. Landskabet er meget kuperet og træerne er lavere – mere som krat. I skoven lå et meditationscenter, Osho Miasto, med en overvældende skulpturpark i natursten. Den vegetariske frokost blev indtaget på centret. Eftermiddagen bød for de fleste vedkommende på rundtur i middelalderbyerne Abbadia Isola og Monteriggioni, mens andre gennemkørte de cykelruter, som danskere på ferie med Topas i Toscana vil blive udsat for i fremtiden. Aftensmaden blev indtaget på restauranten ”hjemme” i Borgo al Cerro.

Foto: Bendt Nielsen

 
Anden dag

Næste dag var det den smukke by Casole d'Elsa, som var på programmet. I byens kirke og på det arkæologiske museum var der ophængt malerier af den lokale maler Alessandro Casolani (1552-1607) og af flere af hans nærmeste slægtninge og malerkolleger. Foruden maleriudstillingen blev det arkæologiske museum med en stor samling Etruskiske fund fremvist af formanden for det arkæologiske selskab.

Frokosten var en af de særlige oplevelser. Den bestod af brød ristet over åben ild, gnedet med hvidløg og nypresset olivenolie. Dertil rødvin og dessertvin fra den lokale producent på den gamle herregård, hvor det hele foregik. Et sjældent indblik i en særpræget ejendom med en karismatisk driftsleder. Denne oplevelse vil muligvis også indgå i Topas´ rejser til området i fremtiden.

Godt mætte og i højt humør var gruppen derpå klar til at indtage den fantastisk smukke by San Gimignano – berømt for sine mange tårne. Og da mørket faldt på gik turen tilbage til omegnen af Casole, hvor en særlig uforglemmelig aftensmad blev indtaget.

I Toscana er der bestræbelser i gang for at fremavle en tidligere lokal stolthed ”cinta senese” – en gris, som minder om en krydsning mellem et traditionelt landsvin og et vildsvin. En af producenterne, Marino Garaffi, bød Ry-gruppen og delegationen fra Casole på forskellige produkter fra denne gris. Marino var ikke en "Hr. Hvem-som-helst". Han lever et asketisk liv på sin gamle, primitivt indrettede landbrugsejendom, hvor han stolt viste våben og medaljer frem fra sin tid som partisan under 2. verdenskrig. Denne aften sluttede meget lattermildt med fortælling af anekdoter og humoristiske historier fra både danskere og italienere, og tolken Gianni kom på hårdt arbejde med at videreformidle pointerne.

Foto: Bendt Nielsen

Foto: Bendt Nielsen

 
Tredje dag

Den tredje dag i Casole bød på virksomhedsbesøg fra morgenstunden. ”Pramac Lifter”, der er kendt for fremstilling af bl.a. generatorer og palleløftere blev fremvist, hvorefter turen gik til virksomheden ”Florence”, der fremstiller håndmalede figurer – bl.a. figurer fra Walt Disneys forunderlige verden.

Senere på formiddagen blev der afholdt et møde med lokale udlejere af ferielejligheder på ejendomme uden for Casole. Det viste sig, at flere lokale udbydere af ”agro-turisme” i det smukke landdistrikt tilbyder overnatningsmuligheder i alle prisklasser.

Frokosten blev indtaget som picnic på et højdedrag med udsigt til Casole, der ligger højt i landskabet. Måske kan det bringe en smule misundelse frem, når det fortælles, at dagen bød på solskin fra en skyfri himmel og temperaturer som på en typisk dansk sommerdag.

 
Den danske aften

Eftermiddagen var helliget forberedelserne til ”den danske aften”, hvor det var Ry-folkenes tur til at underholde og byde på smagsprøver fra det danske køkken. Her fik vi indledningsvis en oplevelse af, at stikkontakter og computere i Casoles kongrescenter ikke nødvendigvis er kompatible på dansk og italiensk. Endvidere er flypersonalets håndtering af bagagen ikke altid med fløjlshandsker, så en af diasprojektorerne var gået i stykker – måske efter et fald i flyets bagagerum. Men aftenens præsentation af Ry-området, rejser hertil og boligbyttemuligheder blev fremlagt tilfredsstillende alligevel – blot lidt mere ”mekanisk” end forventet hjemmefra. Og de ca. 50 fremmødte blev forsynet med brochurer fra turistbureauet og Søhøjlandets Økomuseum.

Casoles borgmester havde hemmelige planer for aftenen skulle det vise sig, og inden vi fik lov til at byde på ”danske delikatesser”, måtte hele selskabet lige en tur over gaden i den aftenmørke by. Her skulle vi deltage i åbningen af en maleriudstilling, og stor var forbløffelsen, da udstillingen bød på velkendte motiver fra Ry-egnen. Bl.a. Sct. Sørens Kirke, motiver fra Alling og kajakfolk i Rye Møllesø. Da vores værter fra Casole var i Ry, fik de fotos med hjem, som lidt over 20 lokale kunstnere derpå havde fortolket gennem malerkunsten. Malerierne er en gave fra Casole til Ry Kommune, og de vil på et senere tidspunkt komme til Ry, hvor kommunen forhåbentligt kan finde vægplads.

Efter denne overraskelse gik vi tilbage til kongrescentret, hvor vi bød på bl.a. ”håndmadder” med sild, røget fisk og dannebrogsflag og dertil snaps og dansk øl sponseret af Ceres. Der var en rigtig god stemning og smagsprøver nok, selvom vi havde mistet lidt madvarer under flytransporten. Vore tanker gik i det stille til de unge finske piger, som havde fået smurt deres bagage ind i sildelage fra den spand, som var revnet under flyveturen. Vores egen bagage var heller ikke gået fri, så italienerne har måske fået et specielt indtryk af ”dansk parfume”. Gruppen fra Ry gav et par eksempler på danske sange og lidt dans i gaden, inden vi blev budt på nattevandring i Siena, hvor rådhuspladsen og domkirken også tager sig helt fantastisk ud i skæret fra gadelygterne.

   
Trætheden var stor den sidste morgen, men nogle fik dog fremvist ferielejligheder i Casole, mens andre pakkede bagagen. Mange løfter var blevet givet, og aftaler var indgået under opholdet i Casole. Nu må fremtiden vise, hvordan der kan følges op på det hele. Et af forslagene stillede Casoles borgmester. Han så gerne, at der blev lavet en lille ”dobbelt-bog” om Casole på dansk og Ry på italiensk, og han lovede at betale halvdelen af fremstillingsomkostningerne. Så en af de opgaver, vi fik med hjem, er altså at finde finansiering til den anden halvdel.

De 9 ”officielle” repræsentanter fra Ry var:
Jørgen Nielsen, Topas
Gitte Rønn Dalsgaard, Topas
Liselotte Nis-Hanssen, Ry Turistbureau
Kristina Ceravolo, Ry Turistforening
Pasquale Ceravolo, Hotel Julsø
Søren Dalgas, Veksebo Vine Aps
Lars Brunsø, Akva Waterbeds
Anders Jørgensen, Søhøjlandets Økomuseum
Bendt Nielsen, Søhøjlandets Økomuseum

Yderligere oplysninger:

Liselotte Nis-Hanssen, Ry Turistbureau, 86 89 34 22
Jørgen Nielsen, Topas, 86 89 36 22
Bendt Nielsen, Søhøjlandets Økomuseum, 86 89 02 22

 

 << TILBAGEToppen af siden

Se også: "Besøg fra Casole"

 

Skanderborg Museum | Øm Kloster Museum | Gl.Rye Mølle | Ferskvandsmuseet | Klostermølle