Aktivitetskalender
 

Historiske håndværk i landsbyens mølle

 

I Gl.Rye Mølle kan man foruden møllen i funktion opleve træskohåndværket, som har væsentlige traditioner på egnen, samt en samling originale Himmelbjergsouvenirs og lokalt fremstillede glas fra 1500-tallet.

Gl.Rye Mølle Møllen er en hollandsk vindmølle, en såkaldt hattemølle. Den er bygget i 1872 på en bakketop i Gl.Ryes udkant og har fungeret til midt i 1980erne. I 1988 blev Gl.Rye Møllelaug stiftet og lauget købte møllen umiddelbart derefter.
I dag står selve møllen som da mølleren forlod den, og efter restauering af hovedaksel og møllevinger, er det igen muligt at se, hvordan kornet blev malet i gamle dage.
Takket være de store skove opstod der på Rye-egnen en stor træskoproduktion. Der blev i forrige århundrede eksporteret over 186.000 par træsko. I Rye boede der i hvert andet hus en træskomand, der kunne producere 7-8 par træsko om dagen.
I 1983 oprettedes museet for træskohåndværk. Det flyttede i 1991 til Gl.Rye Mølle, hvor der er indrettet træskoværksted.
 

På museet ses desuden de originale Himmelbjerg-souvenirs af træ. Dette lokale kunsthåndværk er en direkte udløber af træskoproduktionen.

Ligeledes kan et interessant glasfund fra 1500-tallet ses på museet. De store skove i Glarbo (Glarbo = glashytte) kunne levere brændsel til en stor og omfattende produktion af glas, bl.a. til Chr. IV's kroning.

Endelig rummer møllen en udstilling om Gl.Rye Flyveplads, som i perioden 1938-48 fungerede dels om civil og militær flyveplads, dels som flygtningelejr for op til 15.000 tyske flygtninge.

 

Åbningstider
1. maj - 30 september kl. 10.00 - 17.00
Mandag lukket uden for skolernes sommerferie.

Entré
Voksne 20 kr - Børn 7-14 år 5 kr
Der gives rabat til grupper over 10 voksne personer.

Rundvisning kan arrangeres på dansk.

Publikationer
Brochure på dansk, engelsk og tysk.

Videobiograf
Forevisning af historiske film, bl. a. om træskofremstillingen, samt en række nyproducerede film om lokalhistoriske emner.

 

Aktivitetskalender

Søndag 17. juni

10-16
Landsdækkende Mølledag  
Hver weekend i juli måned Møllen kører, når det blæser !
Søndag 1. juli 10-16
Levende museum  
Søndag 29. juli 10-16
Levende museum  
Søndag 12. august 10-16
Levende museum  
Søndag 26. august 10-16
Levende museum  
Søndag 30. september Åbent hus med rundvisninger kl 11 og 14, 
foredrag og videofremvisning, 
kaffe og brød.
Lokalhistorisk Temaaften

I vintersæssonen arrangeres aftner med foredrag med emner, som har relevans til museets arbejde. Det kan være foredrag om gamle håndværk eller historiske emner.

Se datoer og emner senere.

Til toppen af siden

Julestue på Gl.Rye Mølle 
- i samarbejde med Rye Borgerforening og 
FDF Gl.Rye

Lørdag d. 15 december

 

 

Landsdækkende Mølledag  
Hvert år er der på flere hundrede vind- og vandmøller i Danmark en åbent-hus-dag. På nogle møller, som normalt ikke er åbne er der denne dag adgang og på Gl.Rye Mølle har der i en årrække været holdt møllemarked på denne dag. På markedsdagen er der forskellige boder med kunsthåndværk og mad og drikke som i "gamle dage". I museet og på pladsen uden for er der mulighed for at se nogle af de gamle håndværk levendegjort og der er underholdning, lotteri og gøgl.

Til toppen af siden
 

 

Levende museum:
Museets frivillige medarbejdere gør meget ud af at levendegøre de gamle håndværk. Derfor arrangeres der i sommerhalvåret dage hvor der er 4-6 aktiviteter. Det kan være mølleri, træskohåndværk, skomageri, bageri, smedje, pilefletning, savværk, snedker m.fl.

 

 

Til toppen af siden

 

 

Skanderborg Museum | Øm Kloster Museum | Ferskvandsmuseet | Klostermølle