FORSIDE TURISTINFORMATION KORT SØG SIDSTE NYT

     
Gl.Rye Mølle og Træskomuseum

Gl.Rye Mølle og
Træskomuseum
Møllestien 5, Gl.Rye, 8680 Ry
Tel. 86 89 86 75
E-mail:


  
Møllens "Kronjuvel" tilbage til museet.

Gl. Rye Mølles "kronjuvel", som man udmærket kan kalde en toldkop, er nu tilbage på Gl. Rye Mølle. Museet præsenterer derfor i denne sæson en ny udstilling om denne vigtige genstand, der nu er kommet i museets eje.
Efter at have hængt til pryd i et privat hjem hos efterkommere til ejeren af den gamle mølle, er møllens toldkop nu kommet tilbage til det sted hvor den hører hjemme: Gl. Rye Mølle. Ved museets åbning d. 5. maj blev der indviet en udstilling med og om denne vigtige genstand.   
Toldkoppen, som er udbanket i det fineste gyldne kobber, havde en central position i møllerhvervet, da den var møllerens mål for betaling for formaling af kornet. Efter 1698 skulle toldkoppen have et bestemt rumfang, så mølleren kunne afmåle en pot (0,97 liter) af hver skæppe (17,39 l ) korn. I 1917 blev det forbudt at tolde, i stedet fik mølleren maleløn. Der gik mange historier om hvordan mølleren "toldede", ikke mindst fordi toldningen jo var den direkte anledning til at mange møllere var økonomisk velbeslåede. Der blev i ordsprog antydet at møllere kunne finde på at være uærlig og f.eks. tolde mere end éen gang, men det siges at i Gl. Rye har der kun været ærlige møllere.

Et af ordsprogene lyder : "Kan I ikke lade den tolde, som tolde skal", sagde mølleren da han toldede. Konen, svenden og drengen havde toldet forud."

 

<< TILBAGE

 

Skanderborg Museum | Øm Kloster Museum | Ferskvandsmuseet | Klostermølle