FORSIDE ENGLISH TURISTINFORMATION KORT SØG SIDSTE NYT

     
Gl.Rye Mølle og Træskomuseum

Gl.Rye Mølle og Træskomuseum
Møllestien 5, Gl.Rye, 8680 Ry
Tel. 86 89 86 75
E-mail: gl-rye-moelle@post.tele.dk


MØLLEN | TRÆSKOPRODUKTION | FLYVEPLADSEN

GLASFREMSTILLING | PETRINE | BAGEOVN | VIDEOBIOGRAF


Himmelbjerg-souvenirs

På museet findes en udstilling med originale Himmelbjerg-souvenirs af træ.

Kiosk på Himmelbjerget 1906 Dette lokale kunsthåndværk er en direkte udløber af træskoproduktionen i området. Træskomændene havde et godt håndelag for at snitte små souvenirs, som hurtigt fandt afsætning hos turisterne, der kom sejlende til Himmelbjerget. 

I starten blev de hjemmelavede trævarer solgt fra en bakke, som sælgeren gik med på maven. Senere byggedes de velkendte kiosker, heriblandt "Ugleboden", der blev bygget i 1905.

Bedst kendt af alle Himmelbjerg-souvenirs er Himmelbjerg-stokken, og det blev hurtigt den traditionelle souvenir, man hjembragte efter besøg på Himmelbjerget.

Himmelbjerg-stok

De første stokke blev lavet af naturformede grene eller små træer, hvorom der år forinden var snoet en efeu, som derved fremtvang en snoning i træet.

Himmelbjerg-stok
Himmelbjerg-stokken, som kan købes den dag i dag, er noget af det sidste af de oprindelige håndlavede træsouvenirs, der er tilbage.

 

Af andre Himmelbjerg-souvenirs kan nævnes fløjter, hugorme af grene, fugle udskåret til forskellige formål (f.eks. penneholdere), papirknive med harehoved eller fuglemotiver, drejede servietringe, stoppeklodser, trææsker med udskårne eller brændtegnede motiver. Himmelbjerg souvenir
 

Med tiden blev produktionen mere og mere industrialiseret, og en stor del af varerne blev fremstillet på maskiner. Der var på egnen omkring Himmelbjerget flere fabrikanter, der fremstillede træsouvenirs, hver med sit særpræg. Trævarerne blev så populære, at de også blev solgt til andre turiststeder i landet.

I 50’erne og 60’erne begyndte importen af udenlandske souvenirs, især fra østen, at komme i kioskerne, og trævarerne blev efterhånden udkonkurreret af plastik-souvenirs.
    

 << TILBAGE

Til toppen af siden

 

Skanderborg Museum | Øm Kloster Museum | Ferskvandsmuseet | Klostermølle