FORSIDE TURISTINFORMATION KORT SØG SIDSTE NYT

      

 Ferskvandsmuseet

Ferskvandsmuseet
Siimtoften 18, 8680 Ry
Tlf. 8689 0199

E-mail: fmr@ferskvandsmuseet.dk


Pressemeddelelse


Gl. Turisten fra Ry (bygget 1922)

 

Historisk passagermotorbåd Gl. Turisten købt af Ferskvandsmuseet

Familien Hede Nielsens Fond bidrog som den første med 20.000 kr

"Bevaringsværdigt Fartøj" ifølge Skibsbevaringsfonden, som stiller 300.000 kr til rådighed for en originaltro restaurering

Private fotoalbums kan hjælpe med ved jagten på historiske billeder!

Gl. Turisten skifter ejer fra 1. september. 
Ferskvandsmuseet tager ansvar for at bevare det flydende mindesmærke for Ry-egnen i sin hjemhavn. Skibet ville ellers have været truet af at ende sine dage som husbådsskrog i en eller anden havnekrog langt væk fra sine oprindelige omgivelser. Efter istandsættelsen skal museumsskibet bruges nænsomt til formidling af de ferske vandes natur- og kulturhistorie. Som den første bidragsyder i række skal nævnes Familien Hede Nielsens Fond, Horsens, som gav 20.000 kr for at sikre købet. Andre fonde og firmaer har stillet bidrag i udsigt og yderligere ansøgninger er sendt og skal skrives.

Fartøjets historie rækker tilbage til året 1922, hvor det blev bygget i Ry under opsyn af en bådbygger fra Silkeborg, for at sejle som det første skib fra Ry havn til Himmelbjerget. Båden stod i tjeneste som erhversfartøj indtil 1974, hvorefter privatmanden Holger østergaard indrettede den til familien. Det meste af den træbyggede passagerbåd blev på denne måde bevaret, hvad der foranledigede Skibsbevaringsfonden til i oktober 2000 at erklære den 78 år gamle Line for "Bevaringsværdigt Fartøj" (skibshistorisk konsulent Tom Rasmussen, tlf.: 75 65 99 19).

Skibsbevaringsfondens og Ferskvandsmuseets målsætning er at bevare skibet som flydende kulturminde så tæt på den antikvariske original som muligt. Restaureringen går derfor ud på at tilbageføre nuværende tekniske løsninger til en tilstand fra tiden før ca. 1960, hvor Gl. Turisten fik bliktag på. En firkantet skrue eller et groft bræt af fyrretræ må kun erstattes med samme materiale, dimensioner, kvalitet og forarbejdning. Sekskantede skruer af rustfrit stål, fintslebet egetræsfiner, mahogni og maskinhøvl er bandlyst i restaurerings- værkstedet.

Bådbyggeren Jørgen Jensen fra Ry (tlf. 86 89 26 44) medbringer netop den eftertragtede gammeldags uddannelse og garanterer med sin mangeårige erfaring at spor efter tidligere indretninger dokumenteres og det antikvariske princip følges.

Historiske billeder og postkort hjælper ved rekonstruktionen. Men mange bygningsforandringer kan dog endnu ikke dateres. I hvilket år blev det gamle tag erstattet? Af hvilket materiale var det lavet? Hvornår blev de gamle vinduesrammer erstattet? På hvilket tidspunkt lukkede man passagerrummet agterud med et skot?

Private fotoalbums kan rumme hidtil ukendte vigtige oplysninger. Baggrunden på billedet af onkel Poul og tante Grete på sejltur kan være med til at afsløre, hvilke beslag og skilte der har været på kahyttens indervæg. Hvor stod den midterste bænk og hvilke farver var der? Hjælp Ferskvandsmuseet med dette detektivarbejde!

Jochen Meyer (museumsleder), Ry, 3.9.2001

Kontakt Ferskvandsmuseet for at få tilsendt yderligere informationer

Line 2001  

Ferskvandsmuseet på Siimtoften i Ry – i går, i dag og i morgen (Prospekt om den planlagte udbygning)

Gl. Turisten en passagerbåd bygget 1922 i Ry (PDF 995Kb 10 sider farveprospekt om museumsskibet)
        

Download Acrobat Viewer fra Adobes hjemmeside

Årsberetning 2000 (PDF 569Kb  20 sider, farvelagt)
      

Museumsskibet Gl. Turisten - Prospekt for en bevaringsværdig passagermotorbåd, der blev bygget i 1922 i Ry (PDF 1901Kb 9 sider, farvelagt)

 

 

Skanderborg Museum | Øm Kloster Museum | Gl.Rye Mølle| Klostermølle