Gl. Turisten, ex Line på
Gudenåen august 2001
(Foto: A. Jørgensen)

Pressemeddelelse

Motorpassagerbåden Line ex Turisten sejler op ad Skanderborgvej tirsdag 18.9.2001

Gl. Turisten, ex Line ved Ry Marina august 2001 (Foto: A. Jørgensen)

Tirsdag den 18. september 2001, kl. 10.00 bliver båden taget ud af sit våde element i Ry havn for at blive kørt op ad Skanderborgvej til Ry Bådebyggeri.

Bådebyggeren Jørgen Jensen og Ferskvandsmuseet har indgået kontrakt over restaureringen, som bliver fulgt af Skibsbevaringsfondens konsulent Tom Rasmussen. Skibsbevaringsfonden støtter istandsættelsen af det bevaringsværdige fartøj fra 1922 med kr. 300.000,-. Der tages ekstra meget hensyn til den antikvariske nøjagtighed af alle udskiftninger og rekonstruktioner.

Den detaljerede arbejdsplan tager udgangspunkt i at genskabe skibets tilstand som den var ca. 1960. Hvor der er forsvarligt, bruges traditionelle arbejdsmetoder og materialer, ligesom for 40 år siden.

Jævnlige byggemøder på værftet sørger for muligheden for at justere aftalerne undervejs, fordi der kan gemme sig mange overraskelser bagved facaden.

Niels Hougaard, passioneret TV-mand, dokumenterer bådens skæbne med filmkameraet og lægger grund til en gedigen dokumentation af hele projektet.

I maj 2003 skal skibet flyde på ny og tjene Ferskvandsmuseet som formidlingsfartøj til et begrænset antal museumsgæster.

Byrådet beslutter i oktober, om Ferskvandsmuseet får stillet en vederlagsfri kajplads i Ry havn til rådighed. I givet fald placeres Gl. Turisten nær Ry Marina, godt synlig fra Kyhnsvej og Birksø.

Ry Havn omkring 1947, forrest Gl. Turisten (siden 1975 Line)
(Postkort udgivet af Ry Boghandel ca. 1946/47)