Ferskvandsmuseets forside

Ferskvandsmuseet
Købmandsgården 1, 8680 Ry
Tlf. 8689 0199
E-mail:fmr@ferskvandsmuseet.dk


ARRANGEMENTSKALENDER


BILLEDER FRA KRIBLE-KRABLE-TURE

Højt at flyve - dybt at svømme 22/6-2004:


Fiskeri forbudt står der på skiltet, men mon ikke myndighederne vil se igennem fingrene med denne lille overtrædelse. Ganske vist fangede Trille på 3 år, en fisk, men den var kun 1 cm lang og blev sat ud igen.

Ænderne er nysgerrige og interessante, men ikke nemme at fange!

En blomsterbuk i en blomst & en humlebi på et blad.

Et lagen lægges under et træ og der rystes kraftigt med grenene. En masse insekter og andet småkryb falder ned.

...og så er det bare at undersøge om der er bid - udover skygger!

En bænkebider tages i nærsyn, foruden edderkopper, kakerlakker samt smældere, biller, der hopper med et lille "smæld", når de bliver lagt på ryggen. Der bliver også lugtet til et tusindben, der har en meget karakteristisk lugt.

Selv om man er "på arbejde", kan man vel godt gøre sig det lidt behageligt!

Fangsten undersøges i plastbakkerne og består bl.a. af store dammuslinger og bittesmå ærte- eller bønnemuslinger. Også et par lange og meget tynde fiskeigler blev fanget. De suger blod på fisk og sugede sig så godt fast på bakken, at de var næsten umulige at få af igen.

Ulla har plukket en blomst fra en blåhat, som bliver brugt til at irritere myrerne i en stor myretue med. De svarer igen med "tis" (myresyre), som bliver sprøjtet på blomsten, hvilket får den til at skifte farve fra blåviolet til rødviolet, hvor myrene rammer den. Lars demonstrerer, at hvis man klapper blidt på myretuen, "tisser" myrene på hånden, så den kommer til at lugte skarpt af myresyre, der minder meget om eddike. Prøv selv !

Sara får syn for sagen med mht. farveskiftet.

På vej hjem lyttede vi til en skarnbasse, der udsender en knirkende lyd, hvis man klemmer den forsigtigt.

Fotos: Lars Skipper

At leve i ferskvand 29/6 2004:


En lille hær af småvildtsjægere har trodset det triste sommervejr og er klar til jagten på småkravl.

Dyrene undersøges og studeres, i bakker, akvarier og i stereolup. Plastdugene med tegninger af smådyrene letter bestemmelsen.

Kristian har fundet noget interessant, men hvad er det...?

...Det viser sig at være et par igler, der suger sig fast på hånden, når de tages op, men som dog ikke suger blod fra mennesker, som deres større slægtning, lægeiglen.

Fotos: Lars Skipper

Til lands, til vands og i luften 1/7 2004:


Lukas får et nærmere kig på et par vandmider - små kuglerunde og røde dyr med korte ben. Vandmider er de ferske vandes svar på skovflåter og suger blod på alskens smådyr, bl.a. kan man ofte se skøjteløbere med røde "kugler" på knæene.

En imponerende fangst - bugsvømmere i massevis. Flere arter af bugsvømmere er i stand til at stridulere - at synge ligesom græshopperne. Det lykkes os faktisk at høre dem på en af turene.

Selv om man er lille, kan man vel godt være interesseret !

En snegl er et sjovt og spændende dyr, men også lidt ulækker !

Et dødt eksemplar af en stor gedehams tages i nærsyn efter at en forælder har vist, hvordan man kan blotte hvepsens brod med et let tryk på bagkroppen. Individer af stor gedehams kan levere et kraftigt stik og bliver man stukket af mange på én gang, kan det være farligt. Heldigvis er arten ikke så aggresiv som de mindre og mere almindelige arter.

Fluer kan godt være smukke, som f.eks. denne båndflue. Der kendes i øvrigt over 3.000 arter af fluer i Danmark - og yderligere flere hundrede forventes at være til stede - de venter blot på at blive opdaget !

Fotos: Lars Skipper


SE OGSÅ BILLEDER FRA:
DE NÆSTE KRIBLE-KRABLE-TURE, DE SIDSTE KRIBLE-KRABLE-TURE
 SVAMPETURE ELLER TEMADAGE PÅ MUSEET

<< TILBAGE
Toppen af siden
 
Information | Arrangementer | Faste udstillinger | Særudstillinger
Forskning | Brochurer | Links | Besøgssteder | English