Pressemeddelelse 2. maj 2005

H.C. Andersen i Søhøjlandet

Skovens Dag den 8. maj 2005 står bl.a. i H.C. Andersens tegn og der åbner et eventyrspor i Søhøjlandet
2005 er som bekendt for de fleste 200 års dagen for H. C. Andersens fødsel. I løbet af juni måned åbnes en række eventyrspor i det danske landskab – alle spor er autentiske steder som H. C. Andersen har besøgt, beskrevet eller ladet sig inspirere af. Eventyrsporene hører alle ind under mærkningsordningen ”Andersen was here – Eventyrspor i det danske landskab”.
Se også www.andersenwashere.com for yderligere information om ordningen.

Bl.a. i 1853 opholdt H.C. Andersen sig hos familien Drewsen på Silkeborg Papirfabrik, og familien tog på ture i omegnen – bl.a. til Himmelbjerget, som St. St. Blicher fra 1839 havde gjort til stedet, hvor man kaldte til folkemøde.

H.C. Andersens tur i 1853 gik bl.a. over Åsen øst for Slåensø. Og det eventyrspor, som åbner på Skovens Dag den 8. maj forløber netop fra Himmelbjerget til Åsen. Pudsigt nok står bænke med betegnelsen ”H.C. Andersens Bænk” på både Åsen og Himmelbjerget. Sporet følger vandreruten fra Århus til Silkeborg. Vandreruten er på strækningen mellem de to bænke netop noget af det flotteste, man kan tænke sig i Danmark. Åsen indgår også i eventyret ”Ib og Lille Christine”, så mon ikke Andersen har fundet sin inspiration netop på Åsen.

Det er Østdansk Turisme og Fonden Fyntour, som er initiativtager til det landsdækkende projekt ”Andersen was here – Eventyrspor i det danske landskab”, og det er Søhøjlandets Økomuseum og Ry Turistbureau, som på dette eventyrspor har budt ind med den lokale idé. ”Da vi åbner en ny sæsonåben turistinformation på Himmelbjerget netop på Skovens Dag, har vi fået lov til at lave snigpræmiere på eventyrspor nummer 3”, fortæller turistchef Liselotte Nis-Hanssen fra Ry Turistbureau. ”De øvrige spor i resten af Danmark afsløres først i slutningen af juni måned”.

Sammen med Søhøjlandets Økomuseum og projektet ”Gode Historier i Søhøjlandet” er det lykkedes at stable et program på benene på Skovens Dag, hvor der er fokus på H.C. Andersen. Sponsorer på historiefortælling og kulturelle arrangementer er Pressalit Group A/S og KulturSamvirket i Ry.

For de, som har mod på at tage turen ad H.C. Andersen Sporet på ca. 6 km er der indsat transport tilbage til Himmelbjerget i bus – bl.a. sponseret af rejsebureauet Topas fra Ry. Og Ferskvandsmuseet sejler formidlingssejlads med museumsskibet Gl. Turisten mellem Slåensø og Hotel Julsø med stop ved Sletten/Æblegården.

Det er muligt at høre lidt om landskabet på H.C. Andersens tid undervejs, idet Gl. Rye Mølle og Træskomuseum, Ferskvandsmuseet og Øm Kloster Museum ved P5 på Bøgedalsvej et par kilometer fra Himmelbjerget holder museumsmarked. Her kan man høre om museernes aktiviteter og om landskabet og dyrelivet, som H.C. Andersen selv beskrev det i 1853.


Yderligere oplysninger:

Projektkoordinator Bendt Nielsen
Søhøjlandets Økomuseum
86 89 02 22 E-mail: bn@bn-tegnestue.dk

 

PROGRAM:

Himmelbjerget
9.00 Gratis morgenkaffe til de første 200 morgenduelige
9.45 Officiel åbning af sæsonåben turistinformation v. statsskovrider Niels Juhl Bundgaard Jensen, Silkeborg Statsskovdistrikt, borgmester Jonna Grønver, Ry Kommune, og Helle Sørensen, formand for Tårnkomiteen.
10.00 Kvartetten Dot Note synger HC Andersen tema på plænen foran hotellet
10.30 Åbning af det 6 km lange HC Andersen Spor fra Himmelbjerget til Åsen.
HC Andersen og Drewsen klipper snoren (Søhøjlandets Egnsspil)
11.00 Eventyrfortælling ”Sneglen og Rosenhækken” ved HC Andersen Bænken ved Himmelbjerget (Ry Fortællekreds)
11.30 Historiefortælling om natur og kultur i området ved Himmelbjerget og tårnet
13.00 Eventyrfortælling ”Nissen hos spækhøkeren” ved HC Andersen Bænken ved Himmelbjerget (Ry Fortællekreds)
13.30 Historiefortælling om natur og kultur i området ved Himmelbjerget og tårnet
14.00 Kvartetten Dot Note synger HC Andersen tema på plænen foran hotellet
15.00 Eventyrfortælling ”Klodshans” ved HC Andersen Bænken ved Himmelbjerget (Ry Fortællekreds)
HC Andersen Bænken på Åsen
11.00 Eventyrfortælling ”Svinedrengen” ved HC Andersen Bænken på Åsen (Ry Fortællekreds)
12.00 ”Andersens Højland” navngives ved HC Andersen Bænken på Åsen (Søhøjlandets Egnsspil)
13.00 Eventyrfortælling ”Fyrtøjet” ved HC Andersen Bænken på Åsen (Ry Fortællekreds)
15.00 Eventyrfortælling ”Sommerfuglen” ved HC Andersen Bænken på Åsen (Ry Fortællekreds)
P5 v. Bøgedalsvej: Museumsmarkedsplads
10-16 Gl. Rye Mølle og Træskomuseum, Ferskvandsmuseet og Øm Kloster Museum bemander ”basecamp” mellem Knøsen og Himmelbjerget. Her kan købes en forfriskning og høres om museernes aktiviteter, landskabet på HC Andersens tid, Himmelbjergsouvenirs som husflidsarbejde, glasproduktion og meget mere.

 

<< TILBAGE

Toppen af siden

FLERE NYHEDER >>