Pressemeddelelse 28. april 2005

Bjergbestigning i Søhøjlandet

På Skovens Dag den 8. maj 2005 introduceres bjergbestigning i Danmark
På et underfundigt initiativ og med blink i øjet har nordmanden Roger Pihl - også kaldet Fjeldkongen af Danmark – påtaget sig at bestige danske højdepunkter på over 100 meter over havet. Og den 29. april i Skanderborg afsløres hans seneste bogudgivelse om bjergbestigning for nordmænd med højdeskræk.

Roger Pihl har – naturligt nok – fået kontakt med Foreningen Ejer Baunehøjs Venner, og der har været en del idéudveksling mellem parterne. En af idéerne har Søhøjlandets Økomuseum engageret sig i – nemlig at udvikle et dansk koncept for bjergbestigning i Søhøjlandet.

”Vi henvender os nu ikke til danskere med højdeskræk. Dertil er Søhøjlandets bjerge alligevel for stejle og ufremkommelige. Men vi henvender os til skovgæsten, som virkelig tør tage en udfordring op og prøve kræfter med det ypperste og mest anstrengende, som vi kan byde på herhjemme i kategorien bjergklatring”, fortæller formanden for Foreningen Ejer Baunehøjs Venner, Viggo Rasmussen og projektkoordinator Bendt Nielsen fra Søhøjlandets Økomuseum. ”Faktisk vil vi på Skovens Dag præsentere en vandring over ca. 6 km og med intet mindre end 4 toppe, som alle er på mere end 100 meter over havet”:
  • Åsen på 104 meter
  • Knøsen på 129 meter
  • Musebakke på 113 meter
  • Himmelbjerget på 147 meter

Der gennemføres to vandringer med bjergguide fra P-pladsen ved Svejbækvej vest for Åsen henholdsvis kl. 11.30 og 13.30. Efter bestigningen af de tre første toppe, er der mulighed for at købe lidt væske i ”basecamp” ved Bøgedalsvej, inden den sidste og helt store top bestiges – nemlig selveste Himmelbjerget. Navnet siger jo alt! Vel ankommet til toppen, vil deltagere, som har hængt på hele vejen til det nyåbnede turistbureau kunne få et diplom for anstrengelsen underskrevet af selveste Fjeldkongen Roger Pihl.

Skovens Dag står også i H. C. Andersens tegn. Og Andersen var her i 1853, hvor han under en tur fra Himmelbjerget til Silkeborg beskrev Åsen således:

I lang strækning og i højde med de største træer løfter åsen sig, som var den en vold, i cyklopiske tider kastet op med menneskehænder; dens øverste kam er lige akkurat bred nok til et vognspor. Herfra ned imellem trætoppene ser man hede, mose og en enkelt boghvedemark, der breder sine hvide og røde blomster over sandgrunden. Her står en bænk tømret af birkegrene, hvorfra der er et skue beslægtet med det, man har i egnen omkring de skotske søer, Katrine og Lomond. Hvilken ensomhed, hvilken alvor!

I dag står der en H.C. Andersen Bænk på Åsen.

H.C. Andersen fortsatte sin tur mod Silkeborg og kom til et sted, hvor han – sandsynligvis ubevidst - kom til at blande sig i den højdestrid, som blussede op 28. februar i år, om hvilke punkter, der var de højeste i Danmark. På H.C. Andersens tid var den officielle tilkendegivelse, at Himmelbjerget måtte være det højeste punkt, men …

Vi står i øvrigt her på en højde, som af egnens beboere anses for langt højere end Himmelbjerget, og dog kaldes det af disse ikke det højeste punkt i landet; som dette nævnes de fjernere liggende "baunshøie", hvor i hedenold baunet tændtes, hvor det lyste i Skipper Clemens tid og i vore dage, da fjenden kom under oprørskrigen.

”Således kan Bjergbestigning i Søhøjlandet kobles til en af litteraturens helt store profiler. Bjergbestigning kan være både ånde- og åndrigt”, slutter Viggo Rasmussen og Bendt Nielsen.

Da det nok er de færreste, som har kræfter til at vandre tilbage til udgangspunktet, er der indsat gratis bustransport mellem Himmelbjerget og Åsen på Skovens Dag. Dette er bl.a. muligt i kraft af et sponsorat fra rejsebureauet Topas i Ry. Topas laver vandreture og ekspeditioner til bjergrige egne over hele kloden, og er således fortrolig med disse omgivelser. Chauffør på Topas-bussen er turleder Johnny Jensen, som jævnligt bestiger toppene Aconcagua (6959 m), Cotopaxi (5897 m) og Elbrus (5642 m) med Topas-grupper.
Yderligere oplysninger:


Projektkoordinator Bendt Nielsen
Søhøjlandets Økomuseum
86 89 02 22
E-mail: bn@bn-tegnestue.dk


 

<< TILBAGE

Toppen af siden

FLERE NYHEDER >>